Bullying από Funds και Servicers κατά οφειλετών

Bulling από Funds & Servicers

Εκατοντάδες είναι οι οφειλέτες δανείων που δέχονται καθημερινώς bullying από τους servicers και συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία, για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους κάνοντας χρήση πιεστικών και πολλές φορές καταχρηστικών πρακτικών.

Ο κώδικας δεοντολογίας της τράπεζας της Ελλάδος (ν.4224/2013) προβλέπει μία συγκεκριμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ του οφειλέτη και του πιστωτή, με σκοπό την εύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτή λύσης, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο.

«Ψιλά γράμματα» θα πούμε εμείς, κρίνοντας από τις δεκάδες των περιπτώσεων φοβισμένων οφειλετών που απευθύνονται στο γραφείο μας για βοήθεια και υποστήριξη.

Η πίεση του χρόνου και η έλλειψη ενημέρωσης του οφειλέτη είναι τα κύρια χαρτιά πίεσης για τους servicers και τα δικηγορικά γραφεία, για να τον σύρουν σε καταβολές έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς πολλές φορές να του προτείνουν ένα ρεαλιστικό πλάνο καταβολών για την οφειλή του.

Ακραία ενοχλητική συμπεριφορά

Τα τηλεφωνικά κέντρα των funds – servicers καθώς και γνωστά συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία, διαχειριζόμενοι λίστες οφειλετών, τηλεφωνούν καθημερινά τον εκάστοτε οφειλέτη, απαιτώντας την άμεση καταβολή υψηλών προκαταβολών για να συζητήσουν το ενδεχόμενο ρύθμισης.

Πολλές φορές δηλαδή, δεν προτείνεται καν μία ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης των οφειλών του δανειολήπτη.

Δάνεια που ανήκουν σε συστημικές τράπεζες και funds

Στο ερώτημα, εάν υπάρχει διαφορά στη αντιμετώπιση των οφειλετών εάν οι οφειλές τους έχουν παραμείνει στην ιδιοκτησία των τραπεζών ή έχουν μεταβιβαστεί σε funds, η απάντηση είναι ότι υπάρχει διαφορά.

Ειδικότερα έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι οφειλές έχουν παραμείνει στην ιδιοκτησία της τράπεζας, η συμπεριφορά του servicer και των δικηγορικών γραφείων, που έχουν αναλάβει την διαχείριση του δανείου έναντι του οφειλέτη, είναι πιο ορθόδοξη και εναρμονισμένη με το θεσμικό πλαίσιο και τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.

Αντιθέτως, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι όταν η ιδιοκτησία του δανείου έχει μεταβιβασθεί σε fund τότε ο servicer και τα συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία, υιοθετούν συνήθως επιθετικές πρακτικές που στηρίζονται στη άσκηση ψυχολογικής πίεσης και στην εκμετάλλευση του φόβου και της άγνοιας του οφειλέτη.

Ο απώτερος σκοπός της πρακτικής αυτής είναι να αναγκασθεί ο οφειλέτης, σε καταβολή υψηλών προκαταβολών για να αποδεχθεί ένα μη ρεαλιστικό πλάνο αποπληρωμής της οφειλής, που συνήθως δεν μπορεί να τηρήσει, παρασυρόμενος σε έναν νέο φαύλο κύκλο ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθυστερήσεων.

Συνήθως, θύματα αυτών των πρακτικών αυτών, δεν είναι οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για καλά ενημερωμένους οφειλέτες, που γνωρίζουν πως να προστατευτούν από τους πιστωτές, χρησιμοποιώντας «τα παραθυράκια» του νόμου.

Τα συνήθη θύματα είναι οφειλέτες, που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία τήρησης των δανειακών τους υποχρεώσεων τους, είτε επειδή έχασαν την δουλειά τους, μειώθηκε το εισόδημα τους ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους.

Η «ΑΓΝΟΙΑ» του οφειλέτη

Ο ποιος βασικός «σύμμαχος» του servicer ή του δικηγορικού γραφείου, που θα καλέσει τον οφειλέτη για να τον πιέσει να αποδεχθεί την πρόταση ρύθμισης που επιθυμεί, είναι η άγνοια του ίδιου του οφειλέτη, για τα νόμιμα δικαιώματα του.

Για παράδειγμα, ένα βασικός μοχλός πίεσης προς τον οφειλέτη είναι η απειλή ότι θα του «βγάλουν το ακίνητο του» στον πλειστηριασμό.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος με συγκεκριμένη χρονολογική σειρά, όπως η καταγγελία της δανειακής σύμβασης, η έκδοση Διαταγής Πληρωμής η επιβολή κατάσχεσης και η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού. Να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι ενέργειες προϋποθέτουν έξοδα για το fund χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα, ενώ σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, ο οφειλέτης έχει την δυνατότητα να αντιδράσει με ένδικα μέσα (ανακοπή).

Φανταστείτε λοιπόν, πόσο διαφορετική θα είναι η διαπραγμάτευση του οφειλέτη με τον servicer και το δικηγορικό γραφείο, εάν ο οφειλέτης είναι ενημερωμένος για τα δικαιώματα του και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να «χάσει» το ακίνητο του, με το πάτημα απλώς ενός «κουμπιού».

Ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις από FUNDS

Η επιθετικότητα των servicers και των συνεργαζόμενων δικηγορικών γραφείων για λογαριασμό των funds, αναμένεται να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί, αν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα σε γνωστούς servicers της αγοράς.

Ο λόγος βέβαια είναι συγκεκριμένος, καθώς το Fund έχει βασικό σκοπό να εισπράττει τις απαιτήσεις που έχει αγοράσει το συντομότερο δυνατόν, για αυτό άλλωστε κατά κύριο λόγο προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις ζητώντας μεγάλες προκαταβολές.

Ένας πρόσθετος λόγος για την επιθετικότητα αυτή, είναι ότι σημαντικό μέρος των δανείων αυτών έχουν τιτλοποιηθεί στο πρόγραμμα εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής», που προβλέπει στόχους για ανακτήσεις που έχουν ήδη χαθεί αντιμετωπίζοντας τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις, που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στην αποβολή τους, από τη διαχείριση των τιτλοποιημένων δανείων.

Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης για να προστατευτεί από την επιθετικότητα των Funds;

Η πολυετή εμπειρία μας στην ρύθμιση δανείων, δείχνει ότι η καλύτερη άμυνα για έναν οφειλέτη που δέχεται bullying από servicer και το συνεργαζόμενο δικηγορικό γραφείο, είναι η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση.

Να ξέρει δηλαδή ο οφειλέτης, ότι δεν βρίσκεται στο έλεος του fund και πως υπάρχουν τρόποι να αμυνθεί και να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, ώστε να πετύχει μία βιώσιμη και συμφέρουσα λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει.

Οι επιτυχίες μας
Επικοινωνήστε για την υπόθεση σας
Επισκεφθείτε την Αρθρογραφία, για περισσότερα θέματα σχετικά με την ρύθμιση οφειλών

Επικοινωνία