ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ – Οδηγίες για Οφειλέτες
Ποια είναι η διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών;
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αποτελεί μια ηλεκτρονική διαδικασία για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με σκοπό τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τράπεζες και servicers.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και υπέρ τρίτων, που έχουν βεβαιωθεί και εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση (π.χ. Ο.Τ.Α).
Ποιες οφειλές ρυθμίζονται;
Οι οφειλές προς το Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τράπεζες και servicers που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ για τις ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές θα πρέπει να αποδεικνύεται επιπλέον και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%.
Επίσης, στη ρύθμιση μπορούν να περιληφθούν οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που είναι σε λύση ή εκκαθάριση ή έχουν παύσει να υφίστανται με αίτηση του τρίτου προσώπου (π.χ. Διαχειριστής ή μέλος Δ.Σ. εταιρείας) που έχει εις ολόκληρον ευθύνη με την επιχείρηση αυτή.
Ευάλωτοι Οφειλέτες – Προνόμια
Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες και για τους οφειλέτες με αναπηρία άνω του 67%, οι νέες αλλαγές ορίζουν ως αυτόματη και υποχρεωτική την αποδοχή από τράπεζες και το Δημόσιο, της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους, εφόσον όμως έχει προηγηθεί η έκδοση της Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη. Προηγουμένως, οι Τράπεζες μπορούσαν να «αρνηθούν» την πρόταση αναδιάρθρωσης και στους ευάλωτους οφειλέτες.
Οι τράπεζες και οι servicers μπορούν να διαφωνήσουν με την ιδιότητα του οφειλέτη ως ευάλωτου (εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος), ωστόσο θα πρέπει να προσφύγουν δικαστικά αναλαμβάνοντας και το όλο κόστος της διαδικασίας.
Ποια τα οφέλη ένταξης;
- Ρύθμιση έως 240 δόσεις για αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης
- Ρύθμιση έως 420 δόσεις προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες και servicers).
- Δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων & προσαυξήσεων.
- Αναστολή των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (πχ πλειστηριασμοί και κατασχέσεις), εφόσον τηρείται η ρύθμιση.
- Δυνατότητα έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
- Ρύθμιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
- Μερική διαγραφή χρέους ενώ αποφεύγεται η προσφυγή σε δικαστικές λύσεις. Προϋπόθεση είναι η απόδειξη πραγματικής οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών καθώς και των εγγυητών.
Ποιοι οφειλέτες δεν εντάσσονται;
Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για
- επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης ή
- την κήρυξή τους σε πτώχευση ή
- υπαγωγή στην πτωχευτική διαδικασία του ν.3588/2007 ή
- υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4469/2017 ή
- υπαγωγή των υπερχρεωμένων του ν.3869/2010 ή για την προστασία της κύριας κατοικίας του ν.4605/2019.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, για να υπάρξει δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό του ν.4738/2020, θα πρέπει να προηγηθεί παραίτηση από αυτές τις διαδικασίες.
- Όταν δεν έχουν ακόμη παρέλθει 12 μήνες από την ολοκλήρωση της προηγούμενης διαδικασίας Εξωδικαστικού Μηχανισμού (ν.4738/2020).
- Σε περίπτωση που ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, ο διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής ή εταίρος, έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ορισμένα αδικήματα (ιδίως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα, υπεξαίρεση, απάτη, καταδολίευση δανειστών κλπ) σε βαθμό κακουργήματος (εκτός εάν πρόκειται για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οπότε αρκεί η καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος). Ειδικά για τους διευθύνοντες συμβούλους, διαχειριστές, εταίρους των νομικών προσώπων πρέπει το αδίκημα να έχει τελεστεί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Δυνατότητα Διαγραφής Οφειλών
Ο βασικός κανόνας για την δυνατότητα διαγραφής οφειλών, είναι το ύψος των οφειλών να υπερβαίνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη καθώς και των συνοφειλετών – εγγυητών (στη περίπτωση που αυτοί συμμετέχουν στη διαδικασία).
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού προβλέπεται η μερική διαγραφή:
- Έως 75% επί της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο,
- έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ
- έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ
- Έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων (servicers).
Πως υπολογίζεται η πρόταση ρύθμισης;
Η πρόταση ρύθμισης των οφειλών προκύπτει αυτόματα από το υπολογιστικό εργαλείο του νόμου, δηλαδή έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, τόσο του οφειλέτη όσο και των συνοφειλετών – εγγυητών του.
Επιπλέον, στη αίτηση του οφειλέτη παράγεται αυτόματα και μία δεύτερη πρόταση ρύθμισης που λέγεται «Αντιπρόταση Πιστωτών» και είναι πιο «φιλική» προς τους πιστωτές και προβλέπει λιγότερο ευνοϊκούς όρους από αυτό του υπολογιστικού εργαλείου όπως μικρότερη διαγραφή, μικρότερη διάρκεια ρύθμισης κ.α.
Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις των μη ευάλωτων για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού τίθεται όριο, μέχρι 10% επί της οφειλής, στο ύψος της προκαταβολής που μπορούν να ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να συναινέσουν σε ρύθμιση και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός.
Πως υποβάλλεται η αίτηση;
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, αφού συμπληρωθεί σωστά και χωρίς ελλείψεις, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών:
https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/exodikastikos-mekhanismos-ruthmises-opheilon χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Η διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, μετά από 3 χρόνια λειτουργίας και πολλές διορθώσεις, έχει φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να πει κανείς (ανάλογα με την περίπτωση) ότι μπορεί να προσφέρει μία ρεαλιστική ρύθμιση σε συσσωρευμένες οφειλές προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά ταμεία τις Τράπεζες και τους servicers με μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής και δυνατότητα σημαντικών διαγραφών.
Ωστόσο, είναι μία διαδικασία με απαιτήσεις τόσο τεχνικές (ως προς την ορθή συμπλήρωση της αίτησης) όσο και παρακολούθησης καθώς αν και ο νόμος υπόσχεται ολοκλήρωση της αίτησης έως 2 μήνες από την οριστική υποβολή της, η πράξη δείχνει να διαρκεί συνηθώς η διαδικασία από 3 έως 4 μήνες.
Εάν δεν γίνει σωστή και προσεκτική δουλειά κατά την προετοιμασία, συμπλήρωση, υποβολή και παρακολούθηση της αίτησης, ο νόμος «τιμωρεί» με 1 έτος ώστε να υποβληθεί μία νέα αίτηση ενώ και το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το επιθυμητό.
Το γραφείο μας, με υπευθυνότητα, συνέπεια και γνώση, έχει διαχειριστεί με επιτυχία δεκάδες αιτήσεις Εξωδικαστικού Μηχανισμού, βοηθώντας συνανθρώπους μας, να λύσουν ρεαλιστικά και μόνιμα, το πρόβλημα χρέους που αντιμετώπιζαν.
Επικοινωνήστε για την υπόθεση σας
Επισκεφθείτε την Αρθρογραφία, για περισσότερα θέματα σχετικά με την ρύθμιση οφειλών