Ρύθμιση Κόκκινων Δανείων – Η Ιδανική Επιλογή

Κόκκινα Δάνεια. Θέμα που μπερδεύει!

Εάν είσαι επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας που έχει κόκκινα δάνεια, σίγουρα έχεις μπει στη διαδικασία να μάθεις όσο περισσότερα γίνεται, για το πως μπορείς να «απαλλαγείς» από αυτόν τον «βραχνά» που σε ταλαιπωρεί.

Είναι πολύ πιθανόν, να έχεις μπει ο ίδιος στη διαδικασία να αναζητήσεις μόνος σου τη λύση, ξετρυπώνοντας κάθε πιθανή πηγή πληροφόρησης από το διαδίκτυο, ρωτώντας γνωστούς και φίλους, διαβάζοντας άρθρα και πρακτικούς οδηγούς χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Η «δωρεάν» πληροφόρηση όντας αποσπασματική και συγκεχυμένη, συνήθως μπερδεύει περισσότερο από ότι δίνει απαντήσεις.

Τον τρόπο για να ρυθμίσεις τα κόκκινα δάνεια σου ή να ρυθμίσεις τις οφειλές σου στη εφορία και τα στα ασφαλιστικά ταμεία, σίγουρα δεν θα τον βρεις μόνος σου από το διαδίκτυο ή τους γνωστούς και φίλους. Μια γενική ιδέα για το θέμα θα πάρεις, αλλά ως εκεί.

Ο Μύθος του «Κάνε το μόνος σου»

Ένας μύθος που ακόμη επικρατεί σε πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, είναι η πεποίθηση ότι μπορούν να ρυθμίσουν μόνοι τους, τα κόκκινα δάνεια τους.

Πολλοί πέφτουν στη παγίδα να πιστεύουν, ότι πρόκειται για άλλη μια διαπραγμάτευση και άλλη μια συμφωνία, χωρίς όμως να κατανοούν ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο που πραγματικά δεν γνωρίζουν.

Τα λάθη που θα κάνεις μπορεί να σου κοστίσουν ακριβά ιδίως όταν διαπραγματεύεσαι κόκκινα δάνεια χιλιάδων ευρώ.

Καλύτερα δηλαδή, «no deal» παρά ένα «κακό deal» που θα σε δεσμεύσει για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Ποιον να επιλέξω να με εκπροσωπήσει;

Αφού λοιπόν αποφάσισες να αναζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό,  θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι θα επιλέξεις αυτόν που θα καλύπτει κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα…

Το επάγγελμα του συμβούλου αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, αν και υπάρχει ανεπισήμως, δεν πιστοποιείται επισήμως.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία για αυτό το σημαντικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες, δεν έχει θεσπίσει κάποια πιστοποίηση που θα συνοδεύεται από εξετάσεις ή/και minimum κριτήρια σχετικά με πτυχία και προϋπηρεσία, για τον επαγγελματία που παρέχει υπηρεσίες ρύθμισης οφειλών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

« Ότι δηλώσεις είσαι δηλαδή!»

Πολλοί λοιπόν, είναι αυτοί που προβάλλονται ως «ειδικοί» στη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, αλλά το που θα απευθυνθείς και ποιον θα επιλέξεις να σε εκπροσωπήσει, θα καθορίσει και το αν κάνεις τελικά μια καλή ή κακή συμφωνία με την Τράπεζα ή το ξένο fund.

Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που έχουν ταυτίσει την ιδιότητα του δικηγόρου με αυτή του συμβούλου που θα τους εκπροσωπήσει στη ρύθμιση των δανείων τους με την Τράπεζα ή το ξένο fund.

Αυτό συμβαίνει, γιατί προ κρίσης το συντριπτικό ποσοστό των κόκκινων δανείων κατέληγαν σε νομικές ενέργειες (Διαταγή πληρωμής, κατάσχεση κ.λ.π) και στη αίθουσα των δικαστηρίων.

Επίσης η νοοτροπία των Τραπεζών ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα. Τότε (τις εποχές προ κρίσης) ο κόκκινος δανειολήπτης ήταν δαχτυλοδιχτούμενος και η αυτονόητη εξέλιξη για την περίπτωση του ήταν οι δικαστικές ενέργειες. Όποτε ο δικηγόρος ήταν η λογική (και η μόνη) επιλογή.

Τα τελευταία χρόνια όμως η αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων έχει αλλάξει ριζικά. Όταν το 40% των δανείων είναι κόκκινα, τότε οι Τράπεζες και οι Servicers, δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν τόσο εύκολα, τις δικαστικές ενέργειες οι οποίες είναι ακριβές, χρονοβόρες και με αβέβαιο αποτέλεσμα και για τους ίδιους τους πιστωτές.

Πλέον, για τις Τράπεζες και τα ξένα funds η συναινετική ρύθμιση είναι η πρώτη επιλογή και προτεραιότητα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας δίνει έμφαση στη δεύτερη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες.

Άρα ο σκοπός των πιστωτών είτε είναι Τράπεζα είτε είναι ξένο fund δεν είναι να σε «κλείσουν», αλλά να πετύχουν μια win-win συμφωνία που όμως θα τηρήσεις.

Βέβαια, οι πιστωτές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Θα κοιτάξουν να πετύχουν μία συμφωνία που θα συμφέρει πρώτα εκείνους.

Εκεί λοιπόν χρειάζεσαι έναν σύμβουλο που να έχει εξειδικευμένες τραπεζικές και χρηματοοικονομικές γνώσεις, να ξέρει την αγορά των κόκκινων δανείων, τις τακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες και τα ξένα funds, ώστε να σου προτείνει την κατάλληλη στρατηγική στη διαπραγμάτευση, να σε υποστηρίξει στη όλη διαδικασία και να πετύχεις μια πραγματικά συμφέρουσα συμφωνία.

Σημαντικό είναι επίσης, ο ιδιώτης ή η εταιρία που θα σε υποστηρίξει, να έχει εμπειρία στο αντικείμενο της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και να μην είναι η δική σου περίπτωση η πρώτη ή μία από τις πρώτες που ασχολείται.

Καλύτερα να αποφύγεις να είναι το δικό σου το «κεφάλι» αυτό του κασίδη!!

Η ιδανική επιλογή

Υπάρχει βέβαια και η ιδανική επιλογή συμβούλου για σένα, που είναι η επιλογή ενός πρώην τραπεζικού στελέχους που έχει θητεύσει σε μονάδες αναδιάρθρωσης Τραπεζών.

Είναι δηλαδή αυτές οι μονάδες που θα κληθείς να μιλήσεις μαζί τους για να ρυθμίσεις το δάνειο σου.

Ο σύμβουλος αυτός με γνώση εμπειρία και εξειδίκευσή, «γνωρίζοντας τα πράγματα από μέσα» μπορεί να σε καθοδηγήσει κατάλληλα για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Εμείς είμαστε μια ομάδα τέτοιων επαγγελματιών που με την πολυετή εμπειρία μας σε μονάδες καθυστερήσεων συστημικών τραπεζών, μπορούμε να σε βοηθήσουμε αποτελεσματικά δίνοντας, μια για πάντα, λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εσένα και την επιχείρηση σου.

Επικοινωνηστέ τώρα για την υπόθεση σας.

Επισκεφθείτε την Αρθρογραφία, για περισσότερα θέματα σχετικά με την ρύθμιση οφειλών.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα

Επικοινωνία