«Ξεκολλάει» ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Solvdebt - Ρύθμιση Οφειλών

Το πρόβλημα με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό!

Είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού με τον νέο Νόμο της Δεύτερης ευκαιρίας είχε «κολλήσει», καθώς το σύστημα δεν «άφηνε» λόγω τεχνικών προβλημάτων, την οριστικοποίηση των αιτήσεων στη ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε αυτές να σταλούν στις Τράπεζες και τους Διαχειριστές Δανείων για εξέταση.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι από την 1η Ιουνίου του 2021 που «άνοιξε» η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έως πολύ πρόσφατα, περίπου 40 χιλ. αιτήσεις περίμεναν στην ουρά για να υποβληθούν. Μόλις πρόσφατα, μαθαίνουμε από επίσημες πηγές, ότι κάποιες αιτήσεις αρχίζουν να οριστικοποιούνται στο σύστημα και να καταφθάνουν με αργό όμως ρυθμό, στα γραφεία των Τραπεζών και των Διαχειριστών Δανείων για αξιολόγηση.

Γιατί όμως κάποιος ιδιώτης ή επιχείρηση να μπει στη διαδικασία υποβολής αίτησης στη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού;

Η διαδικασία του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού μπορεί να προσφέρει στους οφειλέτες «κούρεμα» οφειλών:

  • έως 75% επί της βασικής οφειλής και έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ).
  • και έως 80% επί της βασικής οφειλής, και έως 100% επί των τόκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Επιπλέον και όσον αφορά την μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών, ο ιδιώτης ή η επιχείρηση μπορεί να πετύχει αποπληρωμή οφειλών έως 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και έως 420 δόσεις για τις Τράπεζες και τους Διαχειριστές δανείων.

Μπορώ να ξέρω από πριν το «κούρεμα» και την ρύθμιση που θα πετύχω;

Όχι, δεν μπορεί κανείς να ξέρει το αποτέλεσμα της διαδικασίας πριν αυτή ολοκληρωθεί, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δεν εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια που κάποιος τα πληροί ή δεν τα πληροί.

Αντιθέτως, το αποτέλεσμα της διαδικασίας εξαρτάται από τα μοναδικά δεδομένα του κάθε οφειλέτη (δηλαδή περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα, οφειλές κ.α.) καθώς και από την ανταπόκριση του Δανειστή.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των Τραπεζών και των Διαχειριστών δανείων, το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα προϊόν διαπραγμάτευσης. Απλώς, αυτό που προσφέρει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, σε σύγκριση με την απευθείας διαπραγμάτευση με την Τράπεζα, είναι ότι επιχειρεί να «καθίσει» όλους τους δανειστές στο ίδιο τραπέζι, (ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρόκειται για άνω των δύο δανειστών) ώστε δανειστές και οφειλέτης να συμφωνήσουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση.

Ωστόσο, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Τραπεζών και των Διαχειριστών δανείων εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Αντιθέτως, στη περίπτωση του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών ταμείων όταν ο οφειλέτης κρίνεται βιώσιμος, εκείνα υποχρεούνται να προσφέρουν ρύθμιση για τις οφειλές του μέχρι 240 δόσεις αλλά και μερικό «κούρεμα» των οφειλών αυτών, υπό προϋποθέσεις. Το αποτέλεσμα, προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο που προβλέπει ο νόμος και βασίζεται στα δεδομένα της αίτησης (π.χ. υπόλοιπα οφειλών, περιουσιακή κατάσταση, εισοδήματα, εξασφαλίσεις κ.α.) για αυτό είναι πολύ σημαντική η ορθή συμπλήρωση της.

Μπορώ να κάνω την αίτηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού μόνος ή μόνη μου;

Η αίτηση μπορεί να συμπληρωθεί και από τον Οφειλέτη, ωστόσο αυτό συνίσταται να γίνεται μόνο σε απλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, στη περίπτωση των καταναλωτικών δανείων ή και των πιστωτικών καρτών.

Στη περίπτωση όμως, επιχειρηματικών δανείων ή ακόμη και στεγαστικών όπου η συμπλήρωση της αίτησης απαιτεί τεχνικές γνώσεις, τα ποσά είναι μεγάλα και η αίτηση γίνεται μόνο μία φορά, τότε η υποστήριξη ενός έμπειρου συμβούλου κρίνεται απαραίτητη.

Μπορεί να κάνει την αίτηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ο λογιστής ή ο δικηγόρος μου;

Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί από τους επαγγελματίες που βοηθούν τους οφειλέτες στη συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησης για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό να είναι ο λογιστής ή ο δικηγόρος τους.

Αν και είναι λογικό ο οφειλέτης να αποταθεί αρχικά σε αυτές τις ειδικότητες για να καταλάβει τα βασικά του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ωστόσο για την συνέχεια καλό είναι να ζητήσει βοήθεια από εξειδικευμένο σύμβουλο με τραπεζικό υπόβαθρο και εμπειρία στη διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες και τους Διαχειριστές δανείων, για να τον υποστηρίξει αποτελεσματικά.

Συμπέρασμα

Η πράξη έχει δείξει, ότι οι πιθανότητες για επιτυχία μίας αίτησης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό μεγιστοποιούνται, όταν η αίτηση είναι πλήρης και ακριβής και όταν η διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες και τους Διαχειριστές Δανείων γίνεται με ρεαλιστικούς όρους και λογικά επιχειρήματα.

Σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να εμπιστευτείτε έναν έμπειρο επαγγελματία σύμβουλο και ιδανικά ένα πρώην τραπεζικό στέλεχος που έχει εργαστεί επί σειρά ετών από την πλευρά  του Δανειστή και γνωρίζει “από πρώτο χέρι” πως να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βάσει των δεδομένων της υπόθεσης σας.

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας, για την υπόθεση σας.

Δείτε επίσης: 9+1 αλήθειες για τον Νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό 2021

Δείτε επίσης: Εξωδικαστικός Μηχανισμός ή Απευθείας διαπραγμάτευση με την Τράπεζα για την ρύθμιση Επιχειρηματικών Δανείων;

Επισκεφθείτε την Αρθρογραφία, για περισσότερα θέματα σχετικά με την ρύθμιση οφειλών.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την έγγραφη άδεια του συγγραφέα.

Επικοινωνία